Uren kraamzorg en vergoeding

Over het algemeen krijg je 49 uur kraamzorg wanneer je borstvoeding gaat geven en 45 uur kraamzorg bij flesvoeding, verdeeld over acht dagen. Deze worden vastgesteld door een Landelijk Indicatie Protocol (LIP-formulier).

Heb je meer uren zorg nodig, bijvoorbeeld door een psychiatrische stoornis, na een keizersnede of hulp bij de borstvoeding, of juist minder zoals een fijn sociaal netwerk dat helpt, meerdere kinderen thuis, fysiek goed herstel dan is het mogelijk om in overleg met jullie en de verloskundige de uren aan te passen naar wens.

 

Kraamzorg wordt vergoed vanuit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Daarnaast betaal je een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage per uur. In 2024 is deze € 5,10 per uur. Wanneer jullie aanvullend verzekerd zijn, is de kans groot dat jullie deze bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. Check dus voor de zekerheid even de polisvoorwaarden van jullie verzekeraar. 

 

De kosten van de reguliere kraamzorg dien ik in bij een bemiddelingsbureau en zij hebben contracten met alle verzekeraars. De bemiddelingskosten zijn € 3,38 per kraamzorg uur en komt bij de extra kosten van de € 5,10 voor de verzekeraar. Deze kosten betaal je zelf en wordt niet vergoed. 

 

Ben je een oud cliënt? welkom terug. Mijn voorwaarden zijn anders dan je gewend bent. De restitutiepolis is er nagenoeg uit bij verzekeringen en nu betaal je bemiddelingskosten. 

Ik hanteer de geldende kraamzorgtarieven vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) voor 2024.

Prestaties Maximumtarief
Per uur kraamzorg  € 63,05
Per uur partusassistentie € 63,05
Per inschrijving € 15,84
Per intake:  
- of bij de cliënt thuis € 106,91
- of telefonisch € 45,10
Per partusassistentie € 73,91