Waarom wollen kleding?

Waarom wollen kleding? 

Je baby weet nog niet goed hoe hij/zij zich warm moet houden. Wol kan hierin een belangrijke ondersteunende rol spelen. Wol kan veertig procent van het eigen gewicht in vocht opnemen. Merinowol van het gelijknamige schaap, wordt het meest gebruikt. Merinowol is zeer zacht en kriebelt niet. Wol verwarmt het lichaam en stimuleert en prikkelt de huid. Dit is belangrijk voor de bloedcirculatie die bij een pasgeboren baby nog niet optimaal is ontwikkelt. 

Katoen is wel een natuurlijk materiaal dat vocht opneemt maar als nadeel heeft dat het klam aan kan voelen waardoor de baby snel afkoelt en onder meer pijn in de buik kan krijgen. 

 

Wol beschermt

Wol beschermt je tegen temperatuurwisselingen en zorgt voor een omhulling tegen prikkels van buitenaf. Baby’s en kinderen kunnen pas vanaf het zevende levensjaar hun eigen temperatuur vrijwel volledig reguleren. In de eerste zeven levensjaren kan het dragen van wol de onstabiele temperatuurhuishouding van je kind ondersteunen en reguleren. Wist je dat baby’s en kinderen meer energie dan volwassenen verbruiken om hun lichaam op temperatuur te houden? Door de isolerende werking van wol kan je kind haar of zijn energie gebruiken om te groeien. Bron: www.ziloen.nl

 

Wol/zijde 

Zijde wordt antroposofisch toegepast om een gevoel van geborgenheid en veiligheid te creëren en bescherming van (prikkels) buitenaf. Dit omdat het afkomstig is van de zijderups die de zijde als cocon om zich heen spint. 

 

Wol in de praktijk

Wol hoeft weinig gewassen te worden, vaak is even in de badkamer hangen (waar het vochtig wordt) genoeg en anders is het zo schoon met een stukje ossengalzeep. Wol isoleert, is comfortabel en heerlijk zacht.

 

Verschillende merken

De meest bekende merken zijn: Unaduna, Joha, Dilling, Engel, Cosilana en Disana. Ik heb zelf deze merken samen Lille-Barn  en wearewovens  Deze merken zijn nog in opmars in Nederland.